fbpx

Néhány hete az RTL Klub Híradó műsorában egy interjúban kérdeztek a gyermekkori elhízásról. Ennek apropóján ebben a blogbejegyzésben összefoglalom – az elsősorban dietetikai szempontból fontos – tudnivalókat.

Első teendők…

Amikor azt gondoljuk, hogy probléma van gyermekünk gyarapodásával, fontos, hogy beszéljünk a gyermekorvosunkkal, aki ha szükségesnek véli, beutalhat minket további vizsgálatokra. Előfordulhat ugyanis, hogy egy háttérben meghúzódó betegségre/állapotra (pl. endokrinológiai kórkép) hívja fel a figyelmet a testtömeg és testmagasság gyorsütemű növekedése. Ha tudjuk a probléma okát, szükséges ennek kezelése.
Lehetőleg ne a csoport- vagy osztálytársakhoz hasonlítsuk gyermekünket. A tápláltsági állapot kiértékelésében segítségünkre lehet a gyermekorvoson kívül például a védőnő vagy dietetikus is (a korábban mért testtömeg és testmagasság adatok alapján).

Gyermek dietetikus

Kép: Canva


Nem javasolt a fogyókúra a gyermek számára!

Jó, ha konkrét célokat tűzünk ki pl. a család zöldség és gyümölcs fogyasztására nézve/képernyőidőre vonatkozóan, de nem érdemes azt figyelnünk, hogy hány kg-ot fogyott a gyermek!

Szigorúan korlátozó diéta helyett a fókusz a kiegyensúlyozott, változatos étrenden legyen!

Ha a gyermek számára más ételt készítenénk, mint amit a család többi tagja eszik, az rontana a gyermek evéssel való viszonyán. Ne felejtsük el azonban, hogy gyermekkorban (is) elsődleges cél, hogy egészséges kapcsolata alakuljon ki az ételekkel és a saját testével is.  Ha szigorúan korlátoznánk egyes élelmiszerek (pl. nassolnivalók) fogyasztását, azzal még vonzóbbá tennénk számára ezeket, vagy ha elfogyasztja, rossz érzéseket váltana ki benne. Fontos lenne azonban, hogy az ételekhez pozitív érzelmek társuljanak, ez fogja ugyanis őt segíteni abban, hogy új ételeket is szívesen megkóstoljon.

Alakítsunk ki egészséges szokásokat a családban!

Az egészséges életmód részeként, a gyermek számára megfelelő étrend biztosítása fontos (egyébként teljesen függetlenül a testsúlytól, minden gyermek számára), hiszen ez hatással van későbbi egészségére nézve. Az ételeket, amikor csak van lehetőségünk közösen fogyasszuk el a családi asztalnál ülve!

A kalóriák számolása helyett érdemes inkább gyermekünkre (éhség és teltség jelekre) figyelni. Tanítsuk meg neki, hogy a kellemes jóllakottság érzésénél hagyja abba az evést, pl. ne akkor dicsérjük meg, ha mindent megevett a tányérról! Ne az üres tányér legyen a cél, hanem, hogy figyeljen saját testére.

Lehetőleg kerüljük étkezések alkalmával a zavaró tényezőket! Tv nézés közben nehezebben tud a teste jelzéseire fókuszálni a gyermek (Éhes még? Jóllakott már?), és az előtte lévő ételekről, a családi beszélgetésekről is elveszi a figyelmét.

Ne bélyegezzük meg az ételeket az „egészségtelen” és „egészséges” jelzővel! Ez szintén ront a gyermeknek az evéssel/ ételekkel kapcsolatos viszonyán. Fontos, hogy a testére se használjunk negatív jelzőket pl. duci, pufi, dagi, túlsúlyos.

Biztosítsunk elegendő időt a nyugodt alvásra és a szabadban töltött mozgásra!

Milyen ételeket egyen a család? Néhány ötlet…

  • Minden esetben a család és gyermek által kedvelt ételekből indulunk ki. Nem javasolt olyan ételt „leküzdeni a torkunkon”, amit nem kedvelünk!

Érdemes megfigyelni melyik élelmiszercsoport szerepel ritkábban az étrendben, és átgondolni, hogyan s milyen formában lehetne elkészíteni, hogy azt szívesen egye a gyermek is. Az étrendből hiányzó tápanyagokat szükséges pótolni (pl. étrend-kiegészítővel), amíg azok az ételekből nem biztosíthatók, megfelelő mennyiségben.

  • A főétkezések (reggeli/ ebéd/vacsora) tartalmazzanak fehérje forrást (pl. hús, hal, tej- és tejtermékek, tojás), magasabb szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. gabonafélék, álgabonák, burgonya, édesburgonya) és zöldséget vagy gyümölcsöt. Ételkészítéshez használjunk növényi olajat! Így biztosítható a kicsik számára minden tápanyag, ami ebben az időszakban a gyors fejlődéshükhoz nélkülözhetetlen.
  • Ne feledkezzünk meg a kisétkezésekről sem, azaz a tízórairól és uzsonnáról!
  • Ha van rá lehetőségünk, kínáljunk minden étkezésre zöldséget vagy gyümölcsöt is!
  • Lehetőleg kerüljük a bő olajban sült ételek rendszeres fogyasztását, például a fasírtot/ halrudacskát/burgonyát sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük.
  • Cukrot és sót fokozatosan csökkentve használjunk, egyre kevesebb mennyiségben az ételkészítéshez. Bátran fűszerezzünk zöldfűszerekkel!
  • Ételeket (pl. mártás, főzelék) sűríthetjük teljes kiőrlésű liszttel pl. zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt.
  • Ha sütünk, helyettesítsük a liszt egy részét teljes kiőrlésű vagy graham liszttel!
  • Vonjuk be a gyermeket is az ételkészítésbe, amikor csak van rá lehetőségünk! Így tapasztalatot szerez az alapanyagokkal kapcsolatban, ami hosszútávon növeli az esélyét, hogy idővel elfogadjon új ételeket is.

Meddig érdemes várni?

Egyre több bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a korai intervenció (azaz az életmódba való „beavatkozás” csecsemő vagy kisgyermekkorban) sokkal hatékonyabb lehet, mint ha későbbi életkorban, például serdülőkorban kezdenénk. (Persze ilyenkor sem felesleges!).

Csak, hogy egy példát említsek a gyakorlatból: ha egy 1 éves gyermeknek teljes kiőrlésű kenyeret kínálunk valószínűleg kb. a 10. kínálás után már elfogadja, azonban idősebb gyermek esetében ez sokkal több időt vehet igénybe, sokkal nehezebben szokja meg a jellegzetes ízt, állagot, ha korábban még csak nem is találkozott vele.

Tudom, hogy nagyon sok szülő aggódik gyermeke súlya miatt. Ebben is próbálok segíteni a Czeizel Intézet szervezésében megvalósuló „Gyermektáplálás dietetikussal” nevű, online tanfolyamommal.

Nagyon fontosnak tartom a szülők edukálását a legújabb szakmai ajánlásokkal kapcsolatban, hiszen tudom, hogy nincs egyszerű dolguk: folyamatosan zúdul ránk a sok információ, amiből nagyon nehéz kiszűrni, mi az ami hiteles.

A tanfolyam 2 órás, interaktív, azaz lehetőség van a személyes/egyedi kérdéseket is feltenni.

A főbb témák, melyekről biztosan lesz szó:

  • Hogyan állítsuk úgy össze az étrendet, hogy az hosszútávon támogassa gyermekünk egészségét?
  • Mit tehetünk, ha a gyermekünk nem fogadja el a felkínált ételeket, válogat? (Leggyakoribb probléma, hogy nem szereti a gyermek zöldségeket. Ilyen esetben is fontos, hogy ne hagyjuk annyiban a dolgot!)
  • Kisgyermekes családok gyakran érzik, hogy nincs energiájuk vagy idejük főzni. Ezzel kapcsolatban is több gyakorlati ötletet adok.

Várlak szeretettel, ha gyermeked már elmúlt 1, de még nincs 13 éves.

Kattints erre a linkre a jelentkezéshez:

https://czeizelintezet.hu/szolgaltatasok/gyermektaplalas-1-eves-kor-felett/