fbpx

A magyar konyha egyik leggyakoribb, legnépszerűbb alapanyagai közé tartoznak a hagymafélék. Lehet, hogy benned is felmerült már a kérdés: ízesítheted a babád ételeit hagymával? Nem túl csípős még nekik? Nem fog fájni a hasuk tőle? Hogyan vezessük be az étrendjükbe?

Néhány éve, évtizede a hozzátáplálási ajánlások sokkal szigorúbbak voltak. Mára már azonban tudjuk, tapasztaljuk: lehetünk bátrabbak, indokolatlan lenne teljesen kizárni a picik étrendjéből olyan szuper alapanyagokat, mint például a hagymaféléket.

Tudom, ez sokak számára meglepő lehet, de – még, ha a hozzátáplálás első heteiben óvatosabban vagyunk is –  nem szükséges megvárnunk a babánk első szülinapját a bevezetéssel! 

Természetesen, ha gyermekednek gyomor-, bélrendszeri panasza, betegsége van (pl. reflux), akkor kérd szakember tanácsát a táplálással, javasolt élelmiszerekkel kapcsolatban!

Milyen ételekbe rakhatunk hagymát?

Az édes ételek kivételével szinte mindenbe passzol, például: húsgolyóba (pl. reszelve vagy apró kockákra vágva), húslevesbe főve (így édes, kimondottan szeretik a picik, fontos, hogy puha legyen, ha mi könnyen össze tudjuk nyomni az ujjunkkal, akkor a már darabosat evő babák is meg tudják „rágni” az ínyükkel), túrókrémbe, cottage cheese-be (pl. snidlinges túrókrém), tojásos ételekbe (pl. omlett, rántotta, tojáskrém), egészben, sütve hús/hal és más zöldségek mellett (ebben az esetben is fontos, hogy puha legyen), rakott ételekbe, zöldségpástétomokba, zöldségkrémlevesekbe, főzelékekbe, tócsnikba (pl. cukkini tócsni, sárgarépa tócsni) stb. 

Miért jó, ha rendszeresen szerepelnek hagymafélék a menüben?

  • Jellegzetes ízt adnak az ételeknek, ami a bennük lévő kéntartalmú vegyületeknek köszönhető. Ez a csípős íz hőközléssel (sütés, főzés, párolás) csökkenthető, így általában jobban elfogadják a kicsik. Fontos, hogy ebben az életkorban minél többféle ízű alapanyaggal megismerkedjenek. 
  • Jól tárolható emiatt egész évben, könnyen beszerezhető alapanyag.
  • Szerepe van az egészséges bélflóra fenntartásában (a bennük található prebiotikumoknak köszönhetően).
  • Vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot és antioxidánsokat tartalmaz, ugyan valószínűleg nem fog nagy mennyiséget megenni belőle gyermeked, de sok kicsi sokra megy! 

Hogyan vezessük be a hagymát a baba étrendjébe?

A hagymafélék nem tartoznak a gyakori allergének közé, ettől függetlenül, mint minden más alapanyagot először csak kis mennyiségben adjunk az ételekhez, ha nem tapasztalunk tünetet, akkor a későbbiekben növelhetjük a mennyiséget. Íze és állaga miatt ne nyersen kínáljuk a babának!

Példák a bevezetésre:

Ha püréket eszik a babánk, a gőzpárolóba rakhatunk hús, zöldségek, burgonya mellé egy kis hagymát is.  

Ha darabosat, reszelhetünk pl. vagdaltba is, amit sütőpapírral bélelt tepsiben sütünk (bő olajban sütés helyett), majd hosszúkás formában (ha marokfogással fog még) vagy 1 cm x 1 cm-es kis kockákban (ha már 2 ujjával csipeszfogással teszi az ételeket a szájába) tálalunk. 

És íme egy hagymás recept! Érdemes elkészíteni, ha már gond nélkül bevezettétek babádnak az alapanyagait, és ügyesen harap, rág, nyel darabos ételeket is. 

Sajtos- újhagymás korongok

Hozzávalók⁣

Sajt reszelve (pl. trappista): 200 g⁣

Natúr joghurt: 125 ml⁣

Zabpehely (aprószemű): 60 g ⁣

Tojás: 1 db ⁣

Újhagyma: 1/2-1 szál felaprítva (vagy snidling, medvehagyma) ⁣

Elkészítés⁣

Az alapanyagokat összekeverem, sütőpapírt teszek egy nagy méretű tepsibe, majd kis korongokat formázok rá a masszából.⁣
Előmelegített sütőben, magas hőfokon néhány percig sütöm. Ha kezd pirulni, már kész is vagyunk!

Friss zöldség nagyon jól passzol hozzá. Ízletes tízórai vagy uzsonna gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

Szőlőszem TIPP: A sajt elég sós élelmiszernek számít, így plusz sót nem szükséges beleraknunk, még ha felnőtteknek készítjük, akkor sem.

Írta: Bartus-Preizler Gabriella, gyermekekkel foglalkozó dietetikus

www.szoloszem.com honlap tartalma nem helyettesíti a személyes tanácsadást!

Ha tetszett a blogbejegyzés oszd meg másokkal is, hogy minél több kisbabás és kisgyerekes szülőt segítsen gyermeke táplálásában!