fbpx

Az Európában végzett felmérések rávilágítanak arra, hogy országunkban a halfogyasztás nagyon alacsony szintű: a magyar családok tányérjára kerül legritkábban halétel.

Írásommal szeretném megválaszolni a gyerekek halfogyasztásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Miért fontos, hogy gyakrabban együnk halat?

A hal teljes értékű fehérjeforrás, valamint számos vitamin (Pl. B12, D-vitamin) és ásványi anyag (Pl. vas, szelén, cink, jód) megtalálható benne. Kiemelendő az omega-3 zsírsav tartalma (elsősorban EPA és DHA zsírsavak).

Már a várandósság, majd a szoptatás időszakában is fontos, hogy az édesanya megfelelő mennyiségben vigyen be a szervezetébe ezekből a zsírsavakból. Ezzel pozitívan befolyásolja gyermeke egészségét, ugyanis ezek a zsírsavak kulcsfontosságúak az agy, az idegrendszer és a szem megfelelő fejlődésében.

Hosszútávon is kedvező hatású gyermekünk egészségére nézve a rendszeres halfogyasztás: az omega-3 zsírsavak fogyasztásának fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Mikor vezessük be a babánk étrendjébe, és milyen gyakran adjunk nekik halat?

Hogy elkerüljük ezeknek a fontos tápanyagoknak a hiányát, érdemes legalább hetente 1x-2x kínálni gyermekünket hallal. Ami talán sok szülőnek meglepő lehet: már babakorban is szerepeljen a menüben!

Nagyon sokáig uralkodott az a nézet, miszerint halat csak a gyermek 1 éves kora után érdemes bevezetni az étrendbe. Ez a javaslat mára megdőlt. Kutatások bebizonyították, hogy a potenciális allergének, (mint a hal) késői bevezetése nem csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát. Ha gyermekünk allergia szempontjából magas rizikójúnak számít (pl. van már ismert allergiája, vagy elsőfokú rokonok között van allergiás), akkor mindenképp szükséges gyermekorvosi konzultáció a hal bevezetésének időpontjával kapcsolatban.

Kép: Canva

Milyen halakat válasszunk a gyerekünknek?

Törekedjünk halfogyasztás esetén is a változatosságra! A tengeri halak fogyasztása mellett szól a magasabb omega-3 zsírsav tartalom. A hazai édesvízi halak fogyasztásának előnye viszont, hogy beszerzésük nem terheli annyira a környezetet, hiszen nem több száz kilométerről szállítják őket az országba, valamint kisebb a veszélye az esetleges nehézfém szennyezettségnek is.

A hazai édesvízi halak közül a pisztráng és a busa tartalmaz legmagasabb mennyiségben omega-3 zsírsavat, ezért érdemes ezeket is megismertetni a picikkel.

A nagy, szakmai szervezetek felhívják a figyelmet rá, hogy idősebb, nagyobb testű tengeri halak húsában különböző nehézfémek (pl. higany) halmozódhatnak fel, mely károsíthatja a gyermekek idegrendszerét.

Emiatt gyermekünk étrendjében ne szerepeljen:

királymakréla, nyársorrú hal, gránátos sügér, cápa, kardhal, cilinderhal (Mexikói-öböl), nagy szemű tonhal.

Jó választás lehet (de heti maximum 1x fogyaszthatók):

chilei tengeri sügér/patagóniai fogas, csíkos sügér, óriás laposhal, mahi mahi, ördöghal, birkafejű hal, csattogóhal, spanyol makréla, fehér tonhal, sárgaúszójú tonhal, tengeri pisztráng.

A legjobb választás gyermekünknek (melyek hetente 2-3x is fogyaszthatók):

szardella, vajhal, harcsa, kagyló, tőkehal, rák, hekk, hering, homár, márna, osztriga, makréla, sügér, csuka, lepényhal, tőkehal, lazac, szardínia, fésűkagyló, garnéla, tilápia, pisztráng, csíkoshasú tonhal, maréna.

Nem veszélyes a hal a szálka miatt?

Könnyebb választás, ha filét vásárolunk, de kevesen tudják, hogy abban is lehet szálka. Emiatt fontos nagyon alaposan, falatonként átnézni a halat, mielőtt a babáknak, gyerekeknek kínáljuk, így megelőzhetjük, hogy problémát okozzon.

Írta: Bartus-Preizler Gabriella, dietetikus

Ha tetszett a blogbejegyzés oszd meg másokkal is, hogy minél több kisgyerekes és kisbabás szülőt segítsen gyermeke táplálásában!

www.szoloszem.com honlap tartalma nem helyettesíti a személyes tanácsadást!

Források:

https://ec.europa.eu/fisheries/6-consumption_en

http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf

https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

https://www.eatright.org/food/nutrition/dietary-guidelines-and-myplate/is-fish-healthy-for-my-child

Nutrients | Free Full-Text | Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis (mdpi.com)